Trnavské divadlo dnes oslavuje 180 rokov od svojho otvorenia

27.12.2011 Trnava

Trnava 26. decembra (TASR) - Divadlo Jána Palárika v Trnave si dnes pripomenie 180. výročie svojho otvorenia slávnostným predstavením hry Stará láska nehrdzavie na motívy Jána Chalupku.

Trnavské divadlo, ktoré stojí v centre mesta, patrí medzi najstaršie divadelné budovy v strednej Európe. Ako hlása latinský nápis na jeho priečelí, bolo postavené z prostriedkov mesta a jeho obyvateľov. Prvé predstavenie sa konalo 26. decembra 1831. Podľa dobových dokumentov pravdepodobne preto, že išlo o mimoriadne významnú udalosť pre celú pospolitosť, magistrát povolil predstavenie v 2. sviatok vianočný, hoci pre celú Rakúsko-uhorskú monarchiu platil na tento deň zákaz vystupovať. Program \"prvého večera divadla kráľovského slobodného mesta Trnava\" tvoril prológ a dvojdejstvová Baboova veselohra Pulz. Hercov sprevádzal neveľký orchester. Hralo sa v nemčine. Tak to bolo až do roku 1868, keď Slováci v Trnave, medzi nimi i Ján Palárik, vystúpili na obranu potreby hrania v slovenskom jazyku a už v januári 1869 odohrali trnavskí ochotníci svoje prvé predstavenie. V divadle sa potom striedali divadelné spoločnosti rôznych úrovní.

Zlom nastal až takmer o 100 rokov neskôr - v roku 1960, keď v Trnave vzniklo profesionálne Krajové divadlo s vtedy začínajúcimi Leopoldom Haverlom, Karolom Strážnickým a mnohými, dnes už nestormi slovenského divadelníctva. Od roku 1974 ustanovili v Trnave Divadlo pre deti a mládež, neskôr premenované na Trnavské divadlo a teraz Divadlo Jána Palárika. S ním sa spájajú mená režisérov Blahoslav Uhlár, Juraj Nvota, Viktor Kollár, dramaturgičky Mirky Čibenkovej, scénického výtvarníka Jána Zavarského, hercov ako Vladimír Jedľovský, Jaroslav Filip, Peter Šimun, Vladimír Oktávec, Anna Šišková, Ján Topľanský, Marián Geišberg, Štefan Kožka, Táňa Kulíšková i mená hercov a tvorcov mladšej generácie ako Gregor Hološka, Jozef Bujdák či Barbora Baszová.

Divadlo Jána Palárika v súčasnosti píše svoju 38. sezónu a doposiaľ uviedlo 224 premiér. Poslednou je Eugen Onegin zo 17. decembra 2011.
 

Vyberte región